Νέες απειλές Τραμπ κατά Ιράν, Β. Κορέας



Με την προσφιλή του μέθοδο των αναρτήσεων στο τουίτερ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ την "απόλυση" του Χ.Ρ. Μακμάστερ από την θέση του "συμβούλου εθνικής ασφαλείας" του Λευκού Οίκου και την αντικατάστασή του από τον Τζον Μπόλτον.

"Ο στρατηγός Μακμάστερ", γράφουν τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, "δεν ήταν περιστέρι". Ήταν ένας από τους θερμούς υποστηριχτές, για παράδειγμα, της παράτασης της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. "Ο Μπόλτον, όμως, ανήκει σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία". Ο χαρακτηρισμός γεράκι είναι υπερβολικά ήπιος για να τον περιγράψει. "Με τον διορισμό του", γράφει η ιστοσελίδα Foreign Policy (FP), "οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εμπλακούν όχι σε έναν αλλά σε δυο πολέμους - ενάντια στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν".
Ο Μπόλτον ήταν υφυπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους (του νεότερου) και ένας από τους βασικούς θιασώτες του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”. Το 2002 υπό την καθοδήγησή του οι ΗΠΑ ακύρωσαν τη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του Κλίντον με την Βόρεια Κορέα με την οποία η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ δεσμευόταν να παγώσει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού πλουτωνίου.

“Να βομβαρδίσουμε”

Ο Μπόλτον είναι αντίθετος και με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στη Δύση και την κυβέρνηση της Τεχεράνης για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν. "Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να σταματήσουμε την ιρανική βόμβα", έλεγε σε μια εκπομπή. "Να βομβαρδίσουμε το Ιράν". 
Η αντικατάσταση του Μάκμαστερ από τον Μπόλτον έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις των ΗΠΑ τόσο με τη Βόρεια Κορέα όσο και με το Ιράν. Ο Τραμπ έχει αποδεχτεί ήδη την πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ. Ταυτόχρονα, τον Μάη θα αναθεωρηθεί, ύστερα από τελεσίγραφο του Τραμπ, η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν.

Ο διορισμός του Μπόλτον στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας είναι κομμάτι της όξυνσης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αλλά η όξυνση αυτή δεν οφείλεται ούτε στην "τρέλα" του Τραμπ ούτε στα "υπεργεράκια" του επιτελείου του.

Οφείλονται στα ίδια τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός: η βαρύτητά του στην παγκόσμια οικονομία φθίνει βάζοντας με αυτόν τον τρόπο σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη θέση των ΗΠΑ στην κορυφή της παγκόσμιας ιεραρχίας. Με τον πόλεμο "κατά της τρομοκρατίας", τους "δασμούς" στα προϊόντα από την Κίνα, τις απειλές ενάντια στα "κράτη τρομοκράτες" η αμερικανική άρχουσα τάξη προσπαθεί να διατηρήσει την ηγεμονική της θέση αξιοποιώντας το δυνατότερό της χαρτί: τα όπλα. 

Η στρατηγική αυτή έχει αποτύχει μέχρι σήμερα παταγωδώς. Αλλά αντί να "συνετίζουν" την άρχουσα τάξη αυτές οι αποτυχίες την κάνουν κάθε φορά πιο επιθετική: τα θηρία δεν παραιτούνται όταν στριμωχτούν στη γωνία. Δείχνουν τα δόντια τους, βγάζουν τα νύχια τους και χτυπάνε με όλη τους τη δύναμη -ακόμα και στα τυφλά.


Εργατική Αλληλεγγύη 28/03/2018, No 1317

Σχόλια