Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο σηματοδοτούν ένα νέο στάδιο της αντεπανάστασης

Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο που ξεκινούν σήμερα είναι μια φάρσα. Διεξάγονται με το πιστόλι στον κρόταφο και μοναδικός σκοπός τους είναι να δώσουν στη στρατιωτική δικτατορία του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι που υποστηρίζεται από τη Δύση και στο αντεπαναστατικό τρομοκρατικό καθεστώς του ένα ψευδοδημοκρατικό προκάλυμμα.
Οι ψηφοφόροι καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε μόνο δύο υποψήφιους: τον αλ Σίσι και το Μουσά Μουσταφά Μουσά, μια μαριονέτα του καθεστώτος. Ακόμα και πριν τις εκλογές, το καθεστώς ανάγκασε σε παραίτηση ή συνέλαβε άλλους υποψήφιους, όπως το Μοχάμεντ Ανουάρ Σαντάντ, ανιψιό του πρώην Προέδρου Σαντάντ, τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αχμέντ Σαφίκ, και το δικηγόρο και ακτιβιστή Χαλέντ Αλί. Μεταξύ των άλλων συλληφθέντων ή απαχθέντων σε άγνωστο μέρος, ξεχωρίζει ο Συνταγματάρχης Αχμέντ Κονσόουα και ο Σαμί Ανάν, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Ο μόνος εναπομείναν υποψήφιος, ο Μουσά Μουσταφά Μουσά, ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος El-Ghad («Κόμμα του Αύριο»), τον κατέβασε στις εκλογές το ίδιο το καθεστώς και είναι ένθερμος υποστηριχτής του «αντιπάλου» του. Πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο Μουσά είχε δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή του στην προεκλογική εκστρατεία του Σίσι.
Για τις εκλογές το καθεστώς Σίσι έχει κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες βαριά οπλισμένους στρατιώτες και δυνάμεις ασφαλείας σε όλη τη χώρα για να καταπνίξουν κάθε διαμαρτυρία. Παρουσιάζοντας το σχέδιο ασφάλειας για την τριήμερη εκλογική διαδικασία μέχρι την Τετάρτη, ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Μαγκντί Αμπντέλ Γκαφάρ απείλησε την περασμένη βδομάδα: «Οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιμετωπίσουν με σθένος και αποφασιστικότητα κάθε προσπάθεια διασάλευσης των εκλογών ή στοχοποίησης των ζωτικών κρατικών θεσμών».
Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γερμανία, Μάρκους Μπεέκο σχολίασε ότι «η δύσκολη κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην Αίγυπτο «επιδεινώθηκε τις τελευταίες βδομάδες πριν τη διεξαγωγή των... προεδρικών εκλογών». Το καθεστώς «στρέφεται συστηματικά ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ηγέτες της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εργαζόμενοι σ' αυτές υποβάλλονται σε αυθαίρετες συλλήψεις, απαγωγές και βία από τις δυνάμεις ασφαλείας».
Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Αιγύπτου ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση ενάντια στο δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ, που είχε εκδιωχθεί το Φεβρουάριο του 2011, του πρωθυπουργού του, Αχμέντ Ναζίφ, και το υπουργού Εσωτερικών του, Χαμπίμπ ελ Αντλί, τις παραμονές των εκλογών. Πριν από 7 χρόνια, το Μάη του 2011, ένα Αιγυπτιακό δικαστήριο είχε καταδικάσει και τους τρεις γιατί είχαν κόψει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες συμπεριλαμβανομένου του ίντερνετ, της κινητής τηλεφωνίας και του σταθερού δικτύου- κατά τη διάρκεια των μαζικών επαναστατικών διαδηλώσεων. Το δικαστήριο, όμως, τώρα υποστηρίζει ότι αυτά τα μέτρα είχαν ληφθεί «σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα» και για «την προστασία της εθνικής ασφάλειας».
Η πλήρης νομική αιτιολόγηση των κατασταλτικών μέτρων του καθεστώτος Μουμπάρακ συμβολίζει την ανάπτυξη της αντεπανάστασης στην Αίγυπτο υπό το Σίσι. Από το αιματηρό πραξικόπημα της 3 Ιουλίου 2013, ενάντια στον Ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο νέος δικτάτορας, υποστηριζόμενος από τους δυτικούς, αποκατέστησε το παλιό καθεστώς και τους μπράβους του και καταπιέζει τις Αιγυπτιακές μάζες με ακόμα πιο βάρβαρες μεθόδους.
Αμέσως μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνέβη «το πιο ειδεχθές περιστατικό μαζικής σφαγής αμάχων στη σύγχρονη ιστορία». Ο στρατός και η αστυνομία εξαπέλυσαν επίθεση σε δύο κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα και σκότωσε πάνω από χίλιους ανθρώπους. Από τότε, το καθεστώς έριξε στα μπουντρούμια του πάνω από 60.000 πολιτικούς κρατούμενους και καταδίκασε πάνω από χίλιους σε θάνατο. Τον τελευταίο χρόνο μόνο έλαβαν χώρα 112 εκτελέσεις. Η ελευθερία του τύπου δεν υπάρχει πια ούτε στα χαρτιά. Στα μέσα Γενάρη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πήρε νέα παράταση.
Αυτή η βάρβαρη καταστολή πηγαίνει χέρι-χέρι με τις όλο και πιο σοβαρές επιθέσεις στην εργατική τάξη. Το 2016 το Αιγυπτιακό καθεστώς πήρε νέο δάνειο από το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να αναλάβει μια πολιτική βαθιάς δομικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Για να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, έκοψε τις επιδοτήσεις, ακόμα κι αυτές για καύσιμα, νερό και ψωμί, και έριξε τους μισθούς των εργατών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι συνέπειες είναι φτώχεια και απόγνωση. Περίπου το 40% των σχεδόν 100 εκατομμυρίων Αιγυπτίων αναγκάζεται να ζει με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα.
Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο υποστηρίζουν το καθεστώς, αλλά φοβούνται το ξέσπασμα νέων μαζικών αγώνων. Μόλις πέρσι η Γερμανική κυβέρνηση πέρασε ένα νόμο «συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας» με την Αίγυπτο για να «ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια και στα δύο κράτη». Από τότε οι γερμανικές αρχές συνεργάζονται στενά με την Αίγυπτο σε επίπεδο δυνάμεων ασφαλείας και μυστικών υπηρεσιών. 
Οι ΗΠΑ, που παραμένουν ο βασικός χρηματοδότης του στρατού της Αιγύπτου, αναθέρμαναν τη συνεργασία τους με το καθεστώς Σίσι πριν τις εκλογές. Μόλις την περασμένη βδομάδα, μια αντιπροσωπεία Αιγύπτιων επιχειρηματιών ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για επίσημες συναντήσεις με υψηλά κλιμάκια. «Όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της Αιγύπτου και αναγνώρισαν την προσπάθεια που απαιτείται για να πάρει κανείς τόσο δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις», είπε σε δημοσιογράφους της Ουάσινγκτον ο πρόεδρος του Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων στο Κάιρο, Ταρέκ Τουαφίκ.
Οι Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία συμμετείχε σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε πάνω από 90 συσκέψεις με μέλη του Αμερικάνικου Κογκρέσου και αντιπροσώπους διεθνών οικονομικών θεσμών. Ο Μεζρά Χασάν διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας στον Αραβικό κόσμο, περιέγραψε το Αιγυπτιακό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σαν πρότυπο για τις άλλες χώρες.
Μια πρόσφατη ανάλυση της BMI για τις εκλογές στην Αίγυπτο κάνει σαφές το γιατί οι αξιωματούχοι των αρχουσών τάξεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη υποστηρίζουν την εκλογική φάρσα του Σίσι. Η επανεκλογή του «είναι καλός οιωνός για την περαιτέρω πρόοδο της Αιγυπτιακής μεταρρύθμισης και για το μέλλον των επιχειρήσεων», σύμφωνα με το BMI, και ότι η χώρα «μπορεί να ξεπεράσει σε οικονομικές επιδόσεις τους ανταγωνιστές της στη Μέση Ανατολή για το 2018».
Σ' ένα άλλο σχόλιο η Financial Times προειδοποιεί το καθεστώς να μην προκαλέσει μια νέα μαζική επαναστατική εξέγερση όπως έκανε πριν από 7 χρόνια. «Οι εκλογές δείχνουν ότι η στρατιωτική κυβέρνηση πήρε μόνο ένα μάθημα από την πρόσφατη ιστορία: ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια μπορεί να ξεχειλίσει με επικίνδυνες συνέπειες που μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες. Όμως, το παρελθόν της Αιγύπτου διδάσκει και κάτι άλλο που είναι το ίδιο σημαντικό: ότι ο πολύς έλεγχος μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αποσταθεροποίηση». 

Egyptian presidential elections mark new stage in counterrevolution

By Johannes Stern 

26 March 2018 

Σχόλια