Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν και τραυματίζουν εκατοντάδες Παλαιστίνιους



Το Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους την Παρασκευή καθώς 30.000 άνθρωποι διαδήλωναν στα σύνορα της λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που έκαναν πορεία κατά μήκος του συνοριακού φράχτη. Ανάμεσα στους 12 νεκρούς Παλαιστίνιους ήταν ένας αγρότης που βομβαρδίστηκε από τανκ την ώρα που δούλευε στο χωράφι του κοντά στα σύνορα.

Ο Ισραηλινός στρατός έστειλε πάνω από 100 ελεύθερους σκοπευτές στα σύνορα εν όψει των διαδηλώσεων. Οι στρατιώτες είχαν διαταγή να πυροβολήσουν οποιαδήποτε διαδήλωση θα επιχειρούσε να πλησιάσει τα σύνορα.

Οι Παλαιστίνιοι αψήφισαν τις Ισραηλινές απειλές για βίαιη καταστολή και κατέβηκαν στις διαδηλώσεις. Ο Αρχηγός του Στρατιωτικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Γκαντί Έιζενκοτ δήλωσε την Πέμπτη ότι "Οι διαταγές είναι να υπάρξει εκτεταμένη χρήση βίας".

Περίπου 1.100 διαδηλωτές υπολογίζεται ότι τραυματίστηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες που έκαναν επίσης χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων. Άλλοι 14 τραυματίες αναφέρονται στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Οι διαδηλώσεις σηματοδοτούν το ξεκίνημα των έξι βδομάδων κινητοποιήσεων της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής -με τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την Παλαιστινιακή Έξοδο από το ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ.

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής συνέπεσαν με την "Ημέρα της Γης", την επέτειο της μέρας του 1976 όταν το Ισραήλ σκότωσε 6 ανθρώπους που διαμαρτύρονταν για την κλοπή της Παλαιστινιακής γης στη Γαλιλαία -μια περιοχή της ιστορικής Παλαιστίνης που τώρα βρίσκεται στο Βόρειο Ισραήλ.

Η γη που καταλήφθηκε από το Ισραηλινό κράτος χρησιμοποιήθηκε για να χτιστούν νέα Ισραηλινά χωριά και στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Οι φετινές διαδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 15 Μάη -τη μέρα της Νάκμπα. Δηλαδή την αμέσως επόμενη μέρα της επετείου της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

Καταστροφή

Οι Παλαιστίνιοι αναφέρονται στη Νάκμπα, ή Καταστροφή, εξαιτίας της διαδικασίας εθνοκάθαρσης των Αράβων που έστρωσε το δρόμο για την ίδρυση του Ισραήλ. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν συστηματικά από τα σπίτια τους ανοίγοντας το δρόμο για το νέο Ισραηλινό κράτος.


Οι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους ακόμα ζουν εξόριστοι σε στρατόπεδα επειδή το Ισραήλ τους αρνείται το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το Ισραήλ συνεχίζει τους εκτοπισμούς Παλαιστινίων από τη γη τους μέσω της πολιτικής του εποικισμού στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Η Ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει να προσαρτήσει μεγάλο κομμάτι της Δυτικής Όχθης όπου έχει ήδη προωθήσει την πολιτική του εποικισμού με την ψήφιση του Νόμου της Μείζονος Ιερουσαλήμ από το παρόν κοινοβούλιο.

Οι διαδηλώσεις έρχονται σε μια συγκυρία όπου ανώτεροι αξιωματούχοι του Ισραήλ κάνουν λόγο για την απειλή ενός νέου πολέμου στη Γάζα. Σε συνέντευξή του χθες ο Έιζενκοτ δήλωσε ότι "η πιθανότητα κλιμάκωσης, σε σημείο πολέμου, έχει αυξηθεί σημαντικά".

Ο τελευταίος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα ήταν το 2014 κι άφησε πίσω του 2.251 νεκρούς Παλαιστίνιους. Ο αποκλεισμός της Γάζας -που κρατάει ήδη πάνω από 10 χρόνια- έχει προκαλέσει αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν ως ανθρωπιστική κρίση.



Israeli forces kill and injure hundreds of Palestinian protesters

by Nick Clark 


Fri 30 Mar 2018
Issue No. 2598

Σχόλια