Πορεία αντίστασης στην άνοδο του φασισμού στην Πολωνία

Οι Πολωνοί αντιφασίστες ήταν πολύ περισσότεροι από τους Ναζί έξω από το προεδρικό μέγαρο


Στην Πολωνία έχει περάσει ένας νέος νόμος που επιβάλλει ποινή κάθειρξης τριών ετών σε όποιον τολμήσει να υπαινιχθεί ότι ο Πολωνικός λαός διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Αλλά τα αντιιουδαϊκά πογκρόμ που διαπράχθηκαν από Πολωνούς φασίστες είναι ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός.

Η διαμάχη που ακολούθησε την ψήφιση του νόμου έχει ξεσηκώσει ένα κύμα αντισημιτισμού. Ο αντισημιτισμός είναι παραδοσιακά η πιο διαδεδομένη μορφή ρατσισμού στην Πολωνία, αλλά για πολλά χρόνια παρέμενε στην αφάνεια -μέχρι πρόσφατα. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια τεράστια αύξηση των βίαιων επιθέσεων.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση του κόμματος "Νόμος και Δικαιοσύνη" ξεκίνησε μια καμπάνια ενάντια στους πρόσφυγες και τους Μουσουλμάνους στο όνομα της πάλης ενάντια στην "τρομοκρατία" -και την προωθεί σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ταυτόχρονα, εμμένει στη βάρβαρη πολιτική της μηδενικής εισόδου για τους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση με δήλωσή της χαρακτήρισε τους φασίστες που οργανώνουν τοπικές διαδηλώσεις θερμόαιμους πατριώτες.

Ένα πρόσφατο τηλεοπτικό ρεπορτάζ έδειξε εικόνες από Πολωνούς Ναζί που γιόρταζαν σ' ένα δάσος τα γενέθλια του Χίτλερ. Το ίδιο ρεπορτάζ δείχνει ένα μεγαλύτερο πλήθος Ναζί να παρακολουθούν μια υπαίθρια ροκ συναυλία που γίνεται κάθε χρόνο από το 2013 και να χαιρετάνε ναζιστικά.

Πολύ περισσότεροι

Οι φασίστες οργάνωσαν μια αντισημιτική διαδήλωση έξω από το προεδρικό μέγαρο, αλλά οι αντιφασίστες που συγκεντρώθηκαν για να τους σταματήσουν ήταν πολύ περισσότεροι.
 
Ήταν οι ίδιοι φασίστες που είχαν οργανώσει την πορεία δεκάδων χιλιάδων τον περασμένο Νοέμβρη, με συνθήματα όπως "Λευκή Δύναμη - Κου Κλουξ Κλαν".

Οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις είναι ένα κάλο βήμα ενόψει των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που θα γίνουν και στην Πολωνία στις 17 Μάρτη. 

Αυτές οι διαδηλώσεις οργανώνονται από την κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό με τη στήριξη των συνδικάτων και οργανώσεων καταπιεσμένων ομάδων.


Σχόλια