Με αφορμή τη συζήτηση για την Καταλονία, ένα κείμενο του Λένιν για την Ιρλανδία



Το Πάσχα του 1916 έγινε μια εξέγερση στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας ενάντια στους Βρετανούς που καταπνίγηκε με άγρια καταστολή. Κομμάτια της διεθνούς αριστεράς (ακόμα και της επαναστατικής) την απαξίωσαν τότε γιατί "στην ηγεσία της είχε μικροαστούς εθνικιστές", γιατί "ήταν Καθολικοί υποτακτικοί του Πάπα", ακόμα και γιατί μπορεί να ήταν "πράκτορες του Γερμανού Κάιζερ" που είχε όφελος από ένα πισώπλατο χτύπημα στη Βρετανία στη διάρκεια του Α' παγκόσμιου Πόλεμου. Ο Λένιν έγραψε ένα κείμενο απαντώντας σε όλους αυτούς, με τίτλο "Η Ιρλανδική εξέγερση του 1916". Υπάρχει ολόκληρο στα Άπαντα του Λένιν, τόμος 30, σελ. 52-57 (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή). Εδώ παραθέτω μόνο ένα μικρό απόσπασμα:

"Γιατί όταν νομίζει κανείς ότι μπορεί να νοηθεί κοινωνική επανάσταση χωρίς εξεγέρσεις των μικρών εθνών στις αποικίες και στην Ευρώπη, χωρίς επαναστατικές εκρήξεις των μικροαστών με όλες τους τις προλήψεις, χωρίς ένα κίνημα από τους πολιτικά μη συνειδητοποιημένους προλετάριους και τις ημιπρολεταριακές μάζες απέναντι στην καταπίεση από τους ιδιοκτήτες γης, την εκκλησία, και την μοναρχία, ενάντια στη εθνική καταπίεση, κλπ –όταν σκέπτεται κανείς έτσι, σημαίνει ότι απαρνείται την κοινωνική επανάσταση.
 

Είναι σα να παρατάσσεται ένας στρατός από την μία πλευρά και λέει, 'Είμαστε με τον σοσιαλισμό', και ένας άλλος, κάπου αλλού και λέει, 'Είμαστε με τον ιμπεριαλισμό', και αυτό φαντάζονται ότι είναι η κοινωνική επανάσταση! Μόνο αυτοί που έχουν τόσο γελοία σχολαστικές απόψεις μπορούν να σπιλώσουν την Ιρλανδική Εξέγερση αποκαλώντας την 'πραξικόπημα'.
 

Οποιοσδήποτε περιμένει μια 'καθαρή' κοινωνική επανάσταση δεν θα ζήσει ποτέ για να την δει. Ένας τέτοιος άνθρωπος υπηρετεί στα λόγια την επανάσταση χωρίς να καταλαβαίνει τι είναι η επανάσταση…"


Σχόλια