Το Ιράκ επιτίθεται στους Κούρδους για να σταματήσει την απόσχιση


Socialist Worker, Tue 17 Oct 2017, Issue No.2576

Η αμερικάνικη πολεμική αεροπορία υποστήριξε τον ιρακινό στρατό καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης Inherent Resolve, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών ανεφοδιασμού
 

Ο ιρακινός στρατός επιτέθηκε σε Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να αναλάβει τον έλεγχο της πόλης Κιρκούκ.

Ο στρατός ισχυρίζεται ότι έχει πάρει τον έλεγχο ενός στρατιωτικού αεροδρομίου και ενός πετρελαϊκού πεδίου κοντά στην πόλη.

Ο Κούρδος κυβερνήτης της πόλης, Νατζμαλντίν Καρίμ, κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους για να σταματήσουν την εισβολή.

Έχει προηγηθεί δημοψήφισμα που διοργάνωσε η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ, όπου το 93% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το δημοψήφισμα περιελάμβανε περιοχές στις οποίες οι κουρδικές δυνάμεις Πεσμέργκα ανέλαβαν τον έλεγχο αφού ο στρατός του Ιράκ τις εγκατέλειψε μπροστά στην προέλαση του ISIS.

Διεκδικήσεις

Αλλά αυτές έχουν μικτό κουρδικό και αραβικό πληθυσμό και διεκδικούνται από την ιρακινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Πεσμεργκά είχε προχωρήσει σε βίαιους εκτοπισμούς Αράβων αμέσως μετά την κατάληψη αυτών των περιοχών.

Η ιρακινή κυβέρνηση αντιτάχθηκε στο δημοψήφισμα, όπως και το Ιράν και η Τουρκία, που στα εδάφη τους επίσης υπάρχουν μεγάλες κουρδικές περιοχές.

Και οι τρεις θέλουν απεγνωσμένα να εμποδίσουν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Κούρδων. Το Ισραήλ υποστήριξε κυνικά το δημοψήφισμα με την ελπίδα ότι θα αποδυνάμωνε το βασικό του αντίπαλο, το Ιράν.

Οι κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ αρκετές φορές έχουν κάνει το λάθος να συμμαχήσουν με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με την ελπίδα ότι θα τους επιτραπεί η ανεξαρτησία - αλλά πάντα προδόθηκαν. Παρά τα ελαττώματα της κυβέρνησης του ιρακικού Κουρδιστάν, η ανεξαρτησία των Κούρδων θα αποδυνάμωνε όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και θα έπρεπε να υποστηριχθεί.


Σχόλια