Αντιδράσεις για την επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία στις αρχές του 2018



Socialist Worker, Thu 19 Oct 2017, Issue No.2576


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί τη Βρετανία στις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ χθες Τετάρτη οι διπλωμάτες συζητούν σχέδια για ένα "ταξίδι εργασίας" το 2018. Ο Τραμπ θα μπορούσε να κληθεί και εν όψει των εγκαινίων της νέας αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Η επίσημη κρατική επίσκεψη έχει αναβληθεί εδώ και καιρό.

Η εκλογή και η προεδρία του Τραμπ έδωσαν αυτοπεποίθηση σε όλους τους ρατσιστές, τους φασίστες και τους σεξιστές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Πρέπει να βρει απέναντί του μαζικές διαδηλώσεις, είτε πρόκειται για κρατική επίσκεψη είτε όχι.

Η απειλή των διαδηλώσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μέχρι τώρα αναβολή της επίσημης επίσκεψης του Τραμπ στη Βρετανία.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών δήλωσε: "Η θέση μας σχετικά με την κρατική επίσκεψη δεν έχει αλλάξει -υπήρξε από τη μεριά μας ανοιχτό κάλεσμα και ο Πρόεδρος Τραμπ το έχει αποδεχθεί.

"Η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης του Προέδρου Τραμπ δεν έχουν ακόμη οριστεί."

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαδίκ Χαν είχε νωρίτερα εκφράσει τις ανησυχίες για την πιθανή επίσκεψη του Τραμπ. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του γραφείου του δήλωσε ότι δεν θα αντιτάσσονταν σε μια επίσκεψη εργασίας.

Ο Γουέιμαν Μπένετ από το Stand Up To Racism δήλωσε: "Αν η Μέι δεν αντιταχθεί στην επίσκεψη δεσμευόμαστε να οργανώσουμε τη μεγαλύτερη διαδήλωση ενάντια στον Τραμπ".

Ντροπή

Ο Μαζ Σαλέεμ από την καμπάνια Stand Up To Trump δήλωσε: "Η Τερέζα Μέι πρέπει να ντρέπεται αν επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο - δεν πρέπει να υπάρξει καμία επίσκεψη."

Οι απλοί άνθρωποι έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να αντισταθούνε στο ρατσισμό και το σεξισμό από όπου και αν προέρχεται.

Έχουν ήδη υπάρξει διαμαρτυρίες κατά του Τραμπ σε ολόκληρη τη Βρετανία. Το Γενάρη έγιναν διαδηλώσεις 20.000 στο Λονδίνο, 3.000 στη Γλασκόβη και σε άλλα μέρη ενάντια το διάταγμα Τραμπ που περιόριζε τα ταξίδια των μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες. Άλλοι 40.000 διαδήλωσαν το Φεβρουάριο στο Λονδίνο.

Το Γενάρη, η Πορεία των Γυναικών συγκέντρωσε πάνω από 100.000 διαδηλωτές στο Λονδίνο.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν ένα αίτημα κατά της επίσκεψης.

Ο Μαζ Σαλέεμ είπε: "Θα είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε μαζικές διαδηλώσεις κατά της επίσκεψής Τραμπ, ό,τι χαρακτήρα κι αν έχει. Απορρίπτουμε την πολιτική του φόβου και της διαίρεσης του Τραμπ. "

Σε μια συνάντηση του Stand Up to Racism στο περιθώριο του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος, ο Τζέιμ Λάμι, βουλευτής Τότεναμ, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις αν ο Τράμπ έρθει στη Βρετανία: "Πρέπει να βρισκόμαστε στους δρόμους - και αν χρειαστεί να δεθώ με αλυσίδες στην πόρτα του Αριθμού 10 (του πρωθυπουργικού μεγάρου), αυτός ο μαύρος άνδρας θα το κάνει", είπε.

Υπάρχει μεγάλη οργή στην κοινωνία απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Και θα χρειαστεί να τη βγάλουμε στο δρόμο όταν έρθει εδώ.

Σχόλια