Ποιος θα ωφεληθεί από τις τελευταίες ανακαλύψεις της γενετικής;

Η νέα γονιδιακή διόρθωση προσφέρει στην ανθρωπότητα νέους τρόπους θεραπείας ασθενειών, εξηγεί ο Τζων Πάρινγκτον.


Κάθε τόσο η επιστήμη κάνει ένα τεράστιο άλμα προς τα μπρος. Ένα τέτοιο άλμα φαίνεται να συντελείται τώρα στις βιοϊατρικές επιστήμες με την ανακάλυψη του επαναστατικού νέου τρόπου διόρθωσης γονιδίων κάθε έμβιου οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Μεταξύ των θηλαστικών αυτό ήταν μόνο πιθανό μέχρι στιγμής στα ποντίκια, και πάλι μόνο μέσω ενός πλάγιου δρόμου που αφορούσε την τροποποίηση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων.

Μεταλλάσσοντας τέτοια ποντίκια προσβεβλημένα μ' ένα τρόπο που μιμούνταν ανθρώπινες ασθένειες οδήγησε στη βαθειά γνώση αυτών των ασθενειών, και σε νέα φάρμακα για τη θεραπεία τους.

Δυστυχώς αποδείχτηκε αδύνατη η απομόνωση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων από άλλα είδη θηλαστικών εκτός, περιέργως, των ανθρώπων.

Επιπλέον, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για να τροποποιηθεί ο τύπος του ποντικού αποδείχτηκε εξαιρετικά ανεπαρκής.

Αντίθετα, η νέα τεχνολογία γονιδιακής διόρθωσης είναι και πιο επαρκής και μπορεί κιόλας να υποβληθεί σε γονιμοποιημένα ωάρια οποιουδήποτε είδους.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι γενετικά μεταλλαγμένες μαϊμούδες δημιουργήθηκαν με τη χρήση της νέας τεχνολογίας.

Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικό για τη μελέτη της γενετικής βάσης δυσλειτουργιών του εγκεφάλου όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή.

Γενετικά τροποποιημένα γουρούνια δημιουργήθηκαν επίσης πρόσφατα με τη χρήση της γενετικής διόρθωσης. Τέτοια γουρούνια θα φανούν πολύ χρήσιμα για τη μελέτη για τη μελέτη καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτης γιατί τα σώματά τους μοιάζουν πιο πολύ με τα δικά μας όσον αφορά την ανταπόκριση σε τέτοιου είδους ασθένειες.

Η γενετική διόρθωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των αποθεμάτων ζωντανής τροφής.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν η τεχνολογία χρησιμοποιούνταν για την έρευνα σπάνιων μεταλλάξεων που μπορούν να λάβουν χώρα με φυσιολογικό τρόπο, τότε δε θα πληρούσε τεχνικά τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί γενετική τροποποίηση.

Αυτό που αμφισβητείται με τον πιο έντονο τρόπο είναι ότι η γονιδιακή διόρθωση  θα μπορεί αναμφίβολα να δουλέψει σε γονιμοποιημένα ανθρώπινα ωάρια. Αυτό οδήγησε κάποιους στο να την προτείνουν σαν τρόπο εξάλειψης των γενετικών ασθενειών.

Κάποιοι άλλοι όμως εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με το αν αυτό θα οδηγούσε στην αλλοίωση του φυσιολογικού γενετικού κώδικα με την έννοια ότι θα δημιουργούσε ένα νέο Σαίξπηρ, Αϊνστάιν η Γιουσέιν Μπολτ.

Άραγε να επαινέσουμε τη νέα τεχνολογία η να τη φοβόμαστε;

Θα πρέπει να καλωσορίζουμε κάθε νέα προσέγγιση που μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της ασθένειας και της θεραπείας της, αλλά αυτές οι ανάγκες πρέπει να ζυγίζονται μαζί με τον πόνο που προκαλείται με την υποβολή στα ζώα των αντίστοιχων ανθρώπινων ασθενειών.

Και τι συμβαίνει με τις γενετικά τροποποιημένες ζωντανές τροφές; Η αντίθεση στους γενετικά τροποποιημένους καρπούς εστιάζει ορθά σε δύο σημεία.

Πρώτο, ο κίνδυνος για το περιβάλλον - για παράδειγμα με την εξάπλωση φυτοκτόνων αντιβιοτικών στα χόρτα.

Και δεύτερο, στο βαθμό κατά τον οποίο παρέχουν ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες στις μεγάλες εταιρίες τροφίμων.

Τέτοια ζητήματα θα πρέπει να διαμορφώνουν και τις εκτιμήσεις μας σχετικά με τη γενετικά τροποποιημένη ζωντανή τροφή. Αλλά θα ήταν λάθος να είμαστε αντίθετη από θέση αρχής σε κάθε γενετικά τροποποιημένη τροφή.

Κι όσο μαθαίνουμε για το ανθρώπινο γονιδίωμα, τόσο αποδεικνύονται απλοϊκοί οι ισχυρισμοί ότι τα γονίδια συνδέονται με την ευφυΐα, με τη δεξιότητα στ' αθλήματα, ή τη μουσική ιδιοφυΐα.

Γι' αυτό το λόγο φαίνεται απίθανο ότι θα υπάρξουν ξεκάθαρες προσπάθειες "σχεδίασης" βρεφών.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων είναι ότι ενώ ο καπιταλισμός συνεχίζει να ξερνάει νέες συναρπαστικές επιστημονικές τεχνολογίες οι κυρίαρχες τάξεις ποτέ δεν τις χρησιμοποιούν προς όφελος της πλειοψηφίας.

Η κρίση στο σύστημά τους σημαίνει αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αποκλείονται από την πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη και που ξεγελιούνται με κακής ποιότητας φαγητό.

Οι επαναστατικές τεχνολογίες όπως η γονιδιακή διόρθωση προσφέρουν συναρπαστικούς νέους τρόπους χειραγώγησης της φύσης, αλλά για να περάσουν αυτές στα χέρια των απλών ανθρώπων, η κοινωνική επανάσταση είναι προαπαιτούμενο.



Socialist Worker,
Tue 4 Mar 2014,
Issue No. 2393,Who will benefit from gene breakthrough? New gene editing technology offers humanity new ways to better treat disease, explains John Parrington

Σχόλια